LeifI januari 1974 kom Leif med stor förväntan och en trumpet i handen för att spela sin första repetition i Linköpings Skolmusikkårs C-lag. Han hade ännu inte fyllt 10 år. Mikael Källström tog emot 10 grabbar och en tjej som alla spelade just trumpet. Några gick senare under året över på baryton och tuba. Så även Leif. Vid påsk var instrumentlådan dubbelt så tung att bära på bussen varje vecka. Två år senare var barytonen utbytt mot en trombon. På vårkanten hade gänget även införlivats med en samling träblåsare och blåsorkestern var ett faktum. Offentliga marschuppvisningar på Katedralskolans skolgård vid Musikskolans 25-årsjubileum. A-laget och B-laget ficka marschera på stan. Dit tordes man inte släppa ut dessa musikanter som ju fortfarande bara var barn.

Många år, repetitioner, konserter, läger och resor senare lämnar Leif Skolmusikkåren efter exakt 10 år och en månad för att göra lumpen i Arméns Musikpluton och sedan studera vidare till musiker på Malmö Musikhögskola.

1996 får Leif en förfrågan att tillfälligt vikariera som dirigent då Gunnar Sköld flyttar till Degerfors. Det visade sig att denna tillfällighet skulle bli bestående under betydligt längre tid.